Tekniikat

Tekniikat

Shorinji Kempon tekniikat

Koska Shorinji Kempo on itsepuolustuslaji, se ei ole keskittynyt vain yhteen osa-alueeseen vaan sisältää sekä pehmeitä – juho – että kovia – goho – tekniikoita. Lisäksi harjoitteluun kuuluu myös akupisteitä hyödyntävä hieronta- ja elvytysmenetelmä seiho.

Kihon – perustekniikat
Shorinji Kempon oppimiseksi on välttämätöntä harjoitella tekniikoiden yksittäisiin osiin keskittyen. Kihon eli perustekniikkaharjoittelu kattaa mm. liikkumisen – umpoho, kaatumistapojen – ukemi, lyönti-, potku- ja torjuntatekniikoiden harjoittelemisen. Kihon-harjoittelu luo perustan edistyneemmälle ??? harjoittelulle.

Goho – kovat tekniikat
Koviin tekniikoihin kuuluvat lyönnit, potkut, väistöt ja torjunnat. Goho-osuus sisältää erityisesti opit siitä, kuinka tällaisia hyökkäyksiä vastaan
voidaan puolustautua. Shorinji Kempon puolustautumistekniikat koostuvat yleensä väistöstä ja/tai torjunnasta sekä välittömästä vastahyökkäyksestä päälle karkaajan jatkohyökkäyksen estämiseksi.

Juho – pehmeät tekniikat
Pehmeitä tekniikoita puolestaan käytetään tilanteissa, jossa hyökkääjä ottaa kiinni joko puolustautujasta tai hänen vaatetuksestaan. Näihin tekniikoihin lukeutuvat mm. irrottautumiset, heitot, väännöt ja sidonnat.

Seiho – akupainantahoito
Shiatsua muistuttava, akupunktiopisteitä hyväksikäyttävä hierontamuoto, jolla saadaan palautettua kehoa harjoituksen tuomista rasituksista.

Hokei ?????
Kuten moniin muihinkin japanilaisiin lajeihin, Shorinji Kempoon kuluu erilaisten liikesarjojen harjoittelu. Näitä liikesarjoja harjoitellaan sekä yksin että parin kanssa tehtynä.

Embu
Parin tai useamman henkilön harjoittelema tekniikkasarjojen yhdistelmä. Pyrkimyksenä on yhdistää hyvä liikkuminen, puhdas suoritustapa, useiden tekniikoiden yhdistely, keskittyminen ja asenne näyttäväksi kokonaisuudeksi. Embun tavoitteena on luoda esitys, joka tuo esiin Shorinji Kempon tekniikoiden ”kauneuden” ja tekijöiden saumattoman yhteistyön.

Randori unyoho
Randorin avulla harjoitellaan tekniikoiden ja periaatteiden soveltamista normaalia pariharjoittelua vapaammassa muodossa. Harjoitus muistuttaa ottelua, mutta sen tavoitteena ei ole toisen voittaminen tai pisteiden kerääminen. Randoria harjoitellaan sekä goho- että juho-tekniikoita käyttäen joko yhtä tai useampaa vastustajaa vastaan. Randoria kuten muutakin harjoittelua tehdään sekä suojien kanssa ja ilman. Randorissa käytettävät tekniikat ja kontaktin määrä rajoittuvat harjoitusten vetäjän määrämiin.

Shorinji Kempoon ei kuulu keskinäisestä paremmuudesta kilpaileminen eikä näin ollen myöskään ottelut kilpailumielessä.

Shorinji Kempo koostuu kolmesta osasta, kolmesta järjestelmästä ja 25 tekniikkahaarasta.

Kolme osaa ovat:
Henki (hengittäminen)
Vartalo (tekniikat)
Viisaus (filosofia)

Kolme järjestelmää ovat:
Goho- kovat tekniikat
Seiho- parantavat tekniikat
Juho- pehmeät tekniikat

25 tekniikkahaaraa ovat:

Goho- järjestelmässä 11 tekniikkahaaraa
Tsuki waza – lyönnit
Uchi waza – iskut
Kiri waza – leikkaavat
Keri waza – potkut
Kari waza – pyyhkäisyt
Fumi waza – tallaukset
Tai gi – vartalotekniikat
Bogi – torjunnat
Dokko den – asetekniikat
Nyoi den – lyhyt keppi
Kongo den – pitkän ja lyhyen kävelysauvan tekniikat

Juho- järjestelmässä 10 tekniikkahaaraa
Gyaku waza – väännöt
Nage waza – heitot
Katame waza – lukot
Shime waza – kuristukset
Tori waza – hallinnat
O-atsu waza – painallustekniikat
Nuki teho – käden vapauttamistavat
Nuki miho – vartalon vapauttamistavat
Bakuho – sitomistavat

Seiho- järjestelmässä 4 tekniikkahaaraa
Seikei – keskilinjojen tasapainotus
Seimyaku – ulommaisten linjojen tasapainotus
Seikotsu – luiden asentoijen korjaaminen
Kappo – tajunnan palauttaminen